COVID – 19: ВООЗ розробила тимчасові рекомендації щодо правил роздрібної торгівлі харчовими продуктами під час карантину
В умовах пандемії COVID-19, спричиненої вірусом SARS-CoV-2, світ перейшов на дистанційний режим існування - віддалена робота, онлайн-дискусії та зустрічі в Інтернеті стали звичайною практикою. Однак працівники харчової промисловості не мають можливості працювати з дому і зобов’язані продовжувати працювати на своїх звичних робочих місцях.
Саме тому Всесвітня організація охорони здоров’я розробила тимчасові рекомендації для операторів ринку, діяльність яких пов’язана з харчовими продуктами.
Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи передачі COVID-19, реалізація продуктів харчування у закладах роздрібної торгівлі харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує дотримання протиепідемічних вимог. Такими способами можуть бути:
або реалізація продуктів харчування в упаковці виробника;
або фасування продуктів харчування у спеціально відведеному
приміщенні, або їх відпуск безпосередньо в торгівельній залі через продавця, за умови:
наявність у продавця особистої медичної книжки;
використання продавцем засобів індивідуального захисту (маска, рукавички);
пакування продавцем продуктів харчування в індивідуальну упаковку (наприклад: одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери, тощо);
дотримання продавцем рекомендованої дистанції із покупцем;
забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у торгівельній залі;
або реалізація нефасованих продуктів харчування шляхом
самообслуговування покупцями в торгівельній залі за умови:
забезпечення доступу до місця (зони) торгівельного обслуговування
лише тих покупців, які мають одягненні засобів індивідуального
захисту (маска);
- забезпечення покупців, за потреби, засобів індивідуального
захисту (одноразовими рукавичками);
забезпечення пакування покупцями продуктів харчування в індивідуальну упаковку (наприклад: одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери, тощо);
забезпечення наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торгівельній залі.
Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій.