A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шевченківська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Окремим категоріям пенсіонерів перераховано пенсію з першого грудня

Дата: 25.08.2021 20:54
Кількість переглядів: 348

Окремим категоріям пенсіонерів перераховано пенсію з першого грудня

 

    Масовий перерахунок пенсії з першого грудня проведено у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб до 1 769 грн, відповідно до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік»

Збільшенню підлягають:

– пенсія, призначена в мінімальному розмірі;

– підвищення, встановлені до пенсії, що розраховуються з прожиткового мінімуму.

Відповідно до статті 37 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», пенсія в разі втрати годувальника, яка призначається членам сімей військовослужбовців, не може бути нижчою від двох визначених законом розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Із першого грудня 2020 року у зв’язку зі зростанням показника прожиткового мінімуму мінімальна пенсійна виплата в разі втрати годувальника за військовим законом зросте на 114 гривень та становитиме 3 538 гривень (1769 грн х 2).

 

 

Виплата одноразової матеріальної допомоги в розмірі 8 тисяч гривень

 

    Виплата одноразової матеріальної допомоги цим категоріям передбачена відповідно до Закону України від 04.12.2020 № 1071-IX «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Закон набрав чинності 10.12.2020.

Виплата одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам здійснюється на підставі заяв застрахованих осіб, поданих ними самостійно в електронній формі до 21 грудня цього року включно через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія», у тому числі з використанням додатку «Дія». Ідентифікація застрахованої особи здійснюється шляхом використання кваліфікованого електронного підпису, електронної системи ідентифікації BankID.

 

1. Для отримання матеріальної допомоги фізичній особі-підприємцю чи застрахованій особі необхідно:

  • подати заяву через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія» до 21.12.2020 включно;
  • мати відкритий рахунок у банку за стандартом IBAN;
  • відповідати вимогам, визначеним до таких осіб у ст.2 Закону № 1071-IX.

 

2. Виплата здійснюється Пенсійним фондом на центральному рівні через АТ «Ощадбанк» до 24.12.2020.

 

3. Застраховані особи несуть відповідальність за достовірність інформації, наданої для отримання одноразової матеріальної допомоги.

4. У разі виявлення недостовірних відомостей, наданих застрахованою особою, на підставі яких було виплачено одноразову матеріальну допомогу, що впливають на право застрахованої особи на її одержання, сума одноразової матеріальної допомоги підлягає поверненню застрахованою особою Пенсійному фонду України у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

 

5. Не повернені добровільно кошти будуть стягнені примусово.

 

Одноразова матеріальна допомога застрахованим особам не надається:

1) найманим працівникам:

– які на дату звернення працюють у суб’єкта господарювання, що не нарахував єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за третій квартал 2020 року;

– які працюють у суб’єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого на 31 жовтня 2020 року не належав до Переліку видів економічної діяльності;

– які працюють у суб’єкта господарювання за сумісництвом;

– середня заробітна плата яких перевищує тридцять тисяч гривень на місяць. Для обчислення середньої заробітної плати враховуються усі місяці третього кварталу 2020 року.

2) фізичним особам - підприємцям, які є застрахованими особами:

– державна реєстрація яких на дату набрання чинності цим Законом становить менше трьох місяців;

– які на дату набрання чинності цим Законом сплатили у 2020 році єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за себе менше ніж за три місяці;

– основний вид економічної діяльності яких на 31 жовтня 2020 року не належав до Переліку видів економічної діяльності;

– які є найманими працівниками та фізичними особами-підприємцями одночасно;

– підприємницька діяльність яких на дату набрання чинності цим Законом, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, припинена.

 

Страховий стаж і пенсія: чому вигідно мати легальну зарплату 

         «Працюй офіційно!» – схожі заклики середньостатистичні працівники неодноразово чують по телевізору, читають тематичні пости в соціальних мережах і на сайтах, але йти на роботу офіційно не поспішають. Причини «тіньової» та переваги легальної зайнятості пояснюють фахівці Головного управління Пенсійного фонду на Черкащині. 

            На екрані комп’ютера завантажується сторінка https://www.portal.pfu.gov.ua/. Це – вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України, який може стати в нагоді застрахованим особам. Їх, за статистикою, на 01.11.2020 в Черкаській області понад 253 тисячі. Для цієї категорії людей вебпортал є джерелом актуальної інформації про свій страховий стаж, розмір сплачених роботодавцем страхових внесків, зарахування періоду роботи до страхового стажу. Усе прозоро, чітко і зрозуміло. Перейти на «світлий» бік не так складно, як здається: слід лише офіційно працевлаштуватися.

          Найбільш вдалий момент поговорити про легальну зайнятість – під час влаштування на роботу, акцентують фахівці Пенсійного фонду.  Оформлення працівника офіційно вимагає від роботодавця швидкого оформлення відповідних документів і зобов’язання щомісяця сплачувати єдиний соціальний внесок за вас у розмірі 22 % від нарахованої заробітної плати Не всі роботодавці беруть на себе таку відповідальність, тож людина має обирати, чи готова до втрати страхового стажу, який в майбутньому разом із зарплатою стане основою для нарахування пенсії.

      Страховий стаж – період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені внески на суму не меншу, ніж мінімальний страховий внесок. Якщо працівник приходить на роботу, щомісяця отримує зарплату, має запис у трудовій книжці – це зовсім не означає, що він набуває страхового стажу. Зарахування періоду роботи до стажу відбувається пропорційно до розміру сплаченого внеску. Тобто місяць роботи працівникові буде зараховано за умови сплати єдиного соціального внеску з заробітної плати розміром не менше мінімального.

     Відповідальність за сплату страхових внесків та єдиного соціального внеску покладено на роботодавців, тому вони повинні дбати про соціальний захист своїх найманих працівників. Однак залишатися осторонь не можуть й застраховані особи, оскільки саме їхні права порушуються. Відповідно до ст. 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», найманим працівникам надано можливість отримувати від страхувальника підтвердження сплати внесків і вимагати їх сплати, у тому числі в судовому порядку 

          Нерідко працівники за власним бажанням відмовляються від легальної зайнятості. Їм здається, що до пенсії ще далеко, а кошти, отримані «в конверті», не бувають зайвими. Але страховий стаж – не тільки для пенсії в майбутньому. Він необхідний сьогодні і зараз тим, хто втратив роботу або став тимчасово непрацездатним.

         Офіційне працевлаштування дає змогу користуватися такими соціальними гарантіями, як право на відпустку, оплату листа непрацездатності, отримання допомоги по вагітності та пологах, допомогу у зв’язку з безробіттям, соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Періоди роботи зараховуються до страхового стажу під час призначення пенсії, враховується розмір заробітної плати, із якої сплачено єдиний соціальний внесок. Пенсія буде призначення з урахуванням усіх цих показників, і роки роботи не пройдуть даремно адже в 2028 році право на призначення пенсії за віком матимуть особи за наявності страхового стажу не менше, ніж 35 років. Із огляду на це, молоді люди не мають часу на роздуми і відкладання офіційного працевлаштування «на потім». «Потім» пролетять роки, настане час виходити на пенсію, права на яку вони не матимуть через недостатню кількість страхового стажу. 

         Держава передбачила можливість добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування для тих, хто не зміг працевлаштуватись офіційно, але хоче набути страхового стажу. Це означає, що єдиний соціальний внесок за себе громадянин сплачує самостійно. За такої умови періоди роботи також зараховуються до страхового стажу, що є запорукою майбутньої пенсії.

Із огляду на це, значно вигідніше одного разу обрати офіційне працевлаштування, яке стане інвестицією в майбутнє, аніж через кілька десятиліть думати, звідки взяти роки страхового стажу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь