A A A K K K
для людей із порушенням зору
Шевченківська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Особливості декларування, зумовлені введенням в Україні воєнного стану

Дата: 30.06.2022 13:17
Кількість переглядів: 81

Державна податкова служба України

Головне управління

ДПС у Черкаській області

Особливості декларування, зумовлені введенням в Україні воєнного стану

 

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Черкаській області продовжує надавати роз’яснення щодо особливостей декларування, зумовлених введенням в Україні воєнного стану, а також триваючою збройною агресією проти нашої держави. Цього разу акцентуємо увагу на декларуванні майна, яке було знищено під час воєнних дій.

На жаль, після початку повномасштабного вторгнення до України багато хто втратив свої домівки, речі, авто. Серед тих, хто втратив своє майно, є також державні службовці та члени їх сімей. В зв’язку з чим Національним агентством з питань запобігання корупції надано вичерпне роз’яснення з приводу  того, яким чином декларувати знищене майно.

Отже, якщо ви ще не подали декларацію за минулий рік, то в ній ви вказуєте все ваше майно, яке було станом на 31 грудня 2021 року.

Що стосується декларацій за наступні звітні періоди - все буде залежати від того, чи будуть виключені відомості про таке майно з державних реєстрів.

У разі знищення об’єкта нерухомості відомості про такий об’єкт підлягають відображенню у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» декларації до моменту виключення відомостей про такий об’єкт з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Це ж правило застосовується до знищених транспортних засобів. Вони знімаються з обліку у встановленому законодавством порядку (п. 45 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.1998 № 1388). До зняття з обліку знищеного авто відомості про нього відображаються в розділі 6 «Цінне рухоме майно — транспортні засоби» декларації.

У разі знищення об’єкта незавершеного будівництва або цінного рухомого майна (крім транспортних засобів) відомості про таке майно не підлягають декларуванню.

Повідомлення про суттєві зміни через знищення майна подавати не потрібно.

Нагадуємо, що подавати декларації, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані та повідомлення про відкриття валютного рахунку в установі банка-нерезидента можна ще 3 місяці після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни.

Також законодавцем передбачено, що у випадку, якщо державні службовці не мають фізичної можливості протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни подати декларації, а також повідомлення про суттєві зміни у майновому стані та повідомлення про відкриття валютних рахунків в установах банку-нерезидента у зв’язку з безпосередніми наслідками їх участі у бойових діях, вони звільняються від адміністративної та/або кримінальної відповідальності за неподання чи несвоєчасне їх подання, та подають такі документи протягом одного місяця з дня закінчення наслідків, які унеможливлювали їх подання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18002, м. Черкаси, вул. Хрещатик,235                                           e-mail: ck.zmi@tax.gov.ua

тел.(0472) 33-91-34                                                                           https://ck.tax.gov.ua/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь